Evenimente

Alimentație și agricultura biodinamică

Dragi părinți și prieteni !

        Deschidem seria evenimentelor din acest an școlar cu o conferință de larg interes despre alimentație si agricultura biodinamică.
Invitatul nostru este Dl Zoran Petrov, cel care a pus bazele propriei ferme biodinamice, în Banat la Vrsac, Serbia, în apropiere de granița cu România.
Așadar vineri, 21 septembrie 2018 începând cu ora 17:30, vă așteptăm cu drag indiferent dacă suntem părinți, profesori cu copii pe care-i „creștem”, grădinari sau agricultori sau pur și simplu oameni care mănâncă de trei ori pe zi, putem beneficia de o înțelegere mai profundă a ciclurilor de nutriție și de creștere.

        Câteva cuvinte despre eveniment:
Cu toții vrem să mâncăm hrana sănătoasă și nutritivă, însă cu excepția magazinelor care importa produse din străinătate, nu este ușor să o obținem în mod regulat.
Confruntat cu această realitate pentru propria familie, Zoran Petrov a decis să își facă propria ferma în Vrsac, Serbia, foarte aproape de graniță cu România. Curând a ajuns să hrăneasca cu lapte și produse lactate nu doar familia sa ci și comunitatea din care face parte.
Zoran a optat pentru cele mai bune practici de agricultură organică pe care le cunoștea. De curând, când a înființat o nouă fabrică de lactate, alți fermieri din zona au trecut la agricultură organică pentru a susține producția de produse bio a fabricii care creștea într-un ritm foarte rapid.
Așa cum spune Zoran, “acum copiii au acces la hrana de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă!”. Și este, probabil, singurul producător de lactate din Serbia care nu are nevoie să își promoveze produsele, marii furnizori de produse lactate dar și clienții îl caută pe el.
Zoran va veni la Brașov să își prezinte inițiativa unui public mai larg, sperând ca oamenii să fie interesați să se implice într-un proces similar.

Lector:
În 2007, Zoran Petrov a pus bazele propriei ferme biodinamice, în Banat la Vrsac, Serbia, în apropiere de graniță cu România.
“Când am decis să încep să cultiv hrană sănătoasă pentru familia noastră în 2007, nu știam că această decizie aparține unei mișcări mondiale de întoarcere a oamenilor către pământ! Dar acela era doar începutul transformării și în timpul acestui proces impulsul inițial a fost transformat într-o nevoie interioară de a cultiva mâncare sănătoasă pentru o comunitate mai mare. Dar nu orice fel de mâncare sănătoasă, organică ci una care să provină dintr-o ferma biodinamică - profund integrată cu plantele, animalele, cei care o lucrează dar în același timp și cu alți fermieri și comunitatea.”
În prezent, ferma sa are 50 ha proprii pe care le cultiva în special cu grâu Banatka, ovăz negru, tradițional în zona, 300 ha de pasune închiriate și o cireada mare de vaci Balkan.
În 2016 Zoran și-a extins producția de lactate pentru a deservi comunitățile locale dar și un număr mare de magazine comerciale și restaurante. Preocuparea lui este să asigure hrana sănătoasă copiilor pentru dezvoltarea lor armonioasa și în același timp să încurajeze practici sănătoase în agricultura cu grijă pentru pământ, practici preluate de un număr tot mai mare de fermieri din zona în care Zoran are ferma și care asigura materia priăa pentru fabrica de lactate.

Contribuția este liberă și binevenită pentru acoperirea costurilor de organizare a evenimentului.

Vă rugăm să confirmați prezența dumneavoastră prin e-mail sau telefonic.
Zi frumoasă tuturor !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *